Roubaix, laboratorium van de kringloopmode

18 september 2018

Fashion Green Days: twee dagen om de stand van zaken te bestuderen aangaande de kennis en initiatieven op het vlak van kringloopeconomie toegepast op de mode.

Fashion Green Days Dsc 0032 1

Tijdens de twee dagen durende Fashion Green Days, in de school Ensait in Roubaix, kregen de professionals en het grote publiek een didactische en concrete inleiding over het belang en de almaar toenemende ervaringen in de kringloopmode.

Dit thema, dat zich situeert op de kruising tussen industrie, onderzoek, marketing, creatie en ecologische transitie, is zo omvangrijk en complex dat de elf geplande rondetafelgesprekken meer dan gerechtvaardigd zijn. Zowat tachtig merken van ecoconceptie of upcycling en institutionele actoren lichtten hun vorderingen toe.

Fashion Green Days Stand Dsc 0054

In de lijn van het verslag dat in 2017 werd opgemaakt door de Fondation Ellen Mac Arthur (A New Textiles Economy: Redesigning fashion’s future), was de mobilisering van alle actoren van de mode- en textielfilière een primeur. De mode behoort nog steeds tot de meest vervuilende traditionele industrieën. Maar Sandra Wielfaert (adviseur RSE) verzekert dat men zich steeds beter bewust is van de milieubelangen. Volgens het recentste rapport van Textile Exchange zouden de initiatieven op het vlak van circulariteit reeds op 24% van de ondervraagde ondernemingen betrekking hebben, en 57% laat weten dat er acties in voorbereiding zijn.

De kringloopmode omvat alle strategieën inzake ecoconceptie, organisatie van de inzameling en innovaties op het vlak van recyclage en hergebruik. De toespraken van het ADEME en de inzamelaar Eco-TLC, alsook de uiteenzetting van de in textielrecyclage gespecialiseerde netwerken (Uptex, Retex, Centexbel, Le Relais, ...) maakten de balans op van de kweekvijvers én van de knelpunten die nog aangepakt moeten worden.

Zo heeft de inbreng van reeds gevestigde of nog opkomende ondernemingen de verdienste dat wordt gewezen op de diversiteit en complementariteit van de wegen die leiden naar een gunstige wisselwerking van de kringloopmode. De pioniers Véja (ecologisch verantwoorde sportschoenen), Jean 1083, de industriële stappen ondernomen door de kledinggiganten Camaïeu, C&A, Cyrillus en H&M zijn slechts enkele voorbeelden die illustreren hoe keer op keer nieuwe knelpunten en storingen overwonnen moeten worden bij de eigenlijke conceptie van de manier waarop kleding geproduceerd en gebruikt moet worden. “De geschiedenis van Véja is er een van hindernissen, maar dat is altijd een drijfveer geweest om vooruit te gaan en het hoofd te bieden aan het almaar grotere volume,” verklaart Caroline Guyot, verantwoordelijke van de ontwerpstudio van het merk.

Marketing- en consumptiedeskundigen hebben eindelijk gewezen op de vaak tweeslachtige positie van de consumenten, die maar al te vaak hun milieuvoornemens verkondigen zonder dat dit in de statistieken van de daadwerkelijke consumptie duidelijk tot uiting komt. Dat geeft aan hoeveel conversies nog moeten worden doorgevoerd om aankoopimpulsen en milieubewustzijn op elkaar af te stemmen.