ITMA 2019: innovatie ten dienste van de recyclage

01 augustus 2019

ITMA, de technologiebeurs voor de textielindustrie, bracht in juni 2019 in Barcelona 1700 exposanten samen en verwelkomde meer dan 105.000 professionals uit 137 landen. Op het programma van dit treffen van de wereldwijde textielindustrie, waren er tal van vorderingen inzake recyclage.

Pierret Coupeuse GuillotineStarlinger Csm 1 Pet Bottles Are Turned Into Tapes For Plastic Fabrics Websites Ba5893F85FInfinited RecyclingPureloop Isec Evo

Vezelvliezen

Laroche, Frans fabrikant van materiaal voor de recyclage van textiel en textielafval, onthulde een nieuwe uitrafelingsmachine van maar liefst 2 m breed, die 2,5 tot 3 ton per uur kan verwerken in een geautomatiseerd totaalcircuit, dat begint met het versnijden van kleding; het eindproduct wordt in balen verpakt of naar de nonwoven productie afgeleid (airlay procedure). “De vraag naar verwerking van gebruikte of zelfs onverkochte kleding is groot,” constateert André Morel, Voorzitter van de Raad van beheer van de onderneming.

Pierret, een Belgische onderneming gespecialiseerd in guillotinesnijmachines en automatische toevoersystemen en gevestigd in Corbion, stelde een nieuwe, compacte en voordelige machine voor die werd ontworpen om kleine volumes te verwerken. De snijsnelheid steeg van 200 tot 250 snijbewegingen/minuut, het energieverbruik is 15% efficiënter en de veiligheidsparameters werden uitgebreid, verklaart Laurent Brasseur, Commercieel Directeur.

Op haar stand liet de Italiaanse onderneming Cormatex een waaier van materialen zien die door haar kaard- of nonwovenlijn gerecycleerd kunnen worden. De onderneming geeft advies op maat en past haar machines aan aan de behoeften van haar klanten en het type van grondstoffen, of het nu gaat om textiel, papier, leder of matrassen. “We ontwikkelen pilootopstellingen om na te gaan op welke markttypes de onderneming zich kan richten,” verduidelijkt Jimmy King, vertegenwoordiger voor Noord-Amerika.

Granulatie

Starlinger is gespecialiseerd in de vervaardiging en recyclage van polyethyleentassen. Dit Oostenrijkse bedrijf stelde een nieuwe filter voor (continuous candle filter) die werd ontworpen om vezels gemakkelijker te recycleren tot garen. Zijn uitrusting voor de recyclage van PET is voorzien van een ontgeuringssysteem om op die manier een certificering te bekomen voor gebruik in de voedingssector volgens de normen van de Amerikaanse FDA, de EU en de grote drankmerken.

PureLoop, Oostenrijkse onderneming van de groep Erema, stelde de recentste generatie voor van haar voor ISEC evo (Integrated Shredder Extruder Combination) gepatenteerd gamma, waarmee uitgerafeld en gegranuleerd kan worden en ook verschillende types van plastic afval kan verwerken. Door de geometrie van de aanvullingskegel van de extruder te wijzigen, kan de flow versneld worden zonder dat er meer energie wordt verbruikt, legt projectverantwoordelijke Norbert Gruber uit.

Chemische recyclage

Infinited Fiber Company was voor het eerst als exposant aanwezig op ITMA en stelde zijn chemische recyclageprocedé voor gebruikt cellulosetextiel voor. De pilootlijn van de Finse start-up produceert jaarlijks 50 ton en zal overgaan naar 500 ton, om op de vraag in te spelen, aldus Kirsi Terho, directeur vezeltoepassingen. De witte vezel van zuivere cellulose die zo wordt bekomen, kan gesponnen worden, maar is geen katoen of viscose en zal voorzien moeten worden van een nog nader te bepalen etiket.

Website

https://infinitedfiber.com/
https://www.cormatex.it/
https://www.itma.com/
http://www.pierret.com/
http://www.pureloop.at/
https://www.starlinger.com/en/
https://www.laroche.fr/