Doorslaggevende recyclagetests voor Petit Bateau

18 mei 2020

Sinds 2018 voerde deze in tricot gespecialiseerde onderneming onder het wakend oog van Retex en Centexbel twee tests uit om de cirkel van hergebruik van textiel rond te maken. De derde test is ten gevolge van de coronacrisis dit jaar nog aan de gang.

Retex Pull BébéRetex Débardeur Femme

Om te vermijden dat onverkochte goederen in andere circuits terechtkomen dan eigen boetieks of detailhandelaars, is Petit Bateau met Minot Recyclage in zee gegaan. 99% van de productie van dit kledingmerk bestaat uit tricotstoffen vervaardigd in zijn fabrieken in Troyes en Marrakesh, maar met het oog op de kringloopeconomie wilde het merk nog een stap verder gaan; en dus greep het de kans die Retex bood om samen met Centexbel recyclagetests te realiseren.

In eerste instantie leverde Petit Bateau, maar ook het Noord-Franse kleding- en ondergoedmerk Lemahieu, 400 kilogram afval van 100% ruw (zuiver en ongewassen) katoen. Nadat de Belgische onderneming Procotex het materiaal uitgerafeld had, produceerde de Belgische garenfabrikant ESG een eerste open-end standaardgaren (Nm 10/01). Vervolgens breide Petit Bateau een babysweatshirt van molton, waarvan de binnenzijde gerealiseerd is met deze eerste productie van garen, bestaande uit 25% Retex-katoen en 75% ongebruikt biokatoen.

In de loop van 2019 lanceerde ESG een tweede productie: een open-end standaardgaren (Nm 24/1) bestaande uit 25% Retex-katoen en 75% ongebruikt biokatoen. Deze keer breide Petit Bateau een damesdebardeur van ruw jersey met een licht gestreept aspect, veroorzaakt door de onregelmatige titer van het garen. “Deze experimenten leerden ons dat productieafval van 100% ongewassen katoen mechanisch recycleren economisch haalbaar is, hoewel de brutomarges klein blijven”, beklemtoont Pierre Van Trimpont van Centexbel.

Bij Petit Bateau werden deze tests gecoördineerd door Apolline Morice in het kader van haar afstudeerproject aan de ENSAIT – het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het breiatelier, de dienst kwaliteit en de dienst milieu van het merk, en andere actoren van het RETEX-project.

Een derde test werd in januari 2020 gelanceerd. In maart had ESG 72 bobijnen garen van Nm 28/1 geproduceerd. “We kozen voor een fijnere garennummer dan bij de vorige test,” legt Pierre Van Trimpont uit. Met de bedoeling om een laatste prototype te creëren, zijn er plannen om 32 bobijnen garen van Nm 10/1 te produceren, dat op aanraden van Nathalie Rouzier, verantwoordelijke draadkwaliteit, minder werd getwijnd. Het merk zal na de lockdown weer beginnen te breien.

Het merk staat er overigens op dat de tests snel hervat worden. “Dit project was een fantastische gelegenheid om de eerste tests voor de recyclage van ons materiaal te lanceren, zodat het in onze eigen productie hergebruikt kan worden. Ons productieafval wordt immers nu al gerecycleerd, maar het project heeft zijn plaats in een kringloopeconomie”, verklaart Christelle Mougin, milieuverantwoordelijke bij Petit Bateau, “In het kader van ons intern beleid en onze verbintenissen op het vlak van MVO willen we tegen 2025 100% ecologisch verantwoord materiaal gebruiken.”

Links

https://www.esg-group.eu/

https://www.petit-bateau.com/