Fibersort treedt uit de schaduw

09 april 2018

Het automatische sorteersysteem dat door Valvan Baling Systems werd ontwikkeld en op 14 maart van dit jaar officieel werd voorgesteld, moet gebruikte, niet-herverkoopbare kleding meer waarde geven en de recyclage van textiel tot textiel in de hand werken. Op dat vlak sluit het aan bij de doelstelling van RETEX en opent het boeiende en aanvullende perspectieven om de recyclage van textiel na gebruik te optimaliseren.

Fibersort is de resultante van een ontwikkelingsproces dat in 2011 van start ging; nu bevindt het zich in de laatste rechte lijn vóór het op de markt wordt gebracht. Het optische leessysteem dat door Valvan (Menen, België) werd ontworpen, maakt gebruik van Near Infrared Spectroscopy (NIRS) om organische verbindingen te analyseren en kledingstukken te sorteren op basis van hun samenstelling. Het lezen duurt amper 100 milliseconden, waarna het toestel het geregistreerde spectrum vergelijkt met zijn databank om vervolgens een luchtstraal te activeren die het kledingstuk in de met zijn samenstelling overeenstemmende bak blaast. De demonstratiemachine sorteert 1260 kg per uur, m.a.w. één kledingstuk per seconde; het tempo wordt bepaald door de operator, die de kleding op de lopende band legt.  

Fibersort, dat momenteel bij Wieland Textiles in het Nederlandse Wormerveer is geïnstalleerd, draait er sinds het begin van het jaar. De lopende band leidt naar 15 bakken, goed voor 14 categorieën van vezels en mengelingen; de 15de bak vangt de niet-identificeerbare stukken op, alsook de stukken die niet onder een van de 14 typologieën vallen.  

Op de dag van de voorstelling sorteerde Fibersort truien uit één materiaal; die productgroep werd enerzijds gekozen om aan te tonen dat het systeem kleding van verschillende samenstellingen kan sorteren en, anderzijds om na de uitrafeling lange vezels te bekomen (geweven structuren geven kortere vezels). In deze configuratie bedraagt de precisie 98% voor polyester en 96% voor wol, maar slechts 82% voor viscose en 86% voor acryl. Valvan wil deze resultaten nog verbeteren, wetende dat de machine geen kleding van verschillende materialen (zoals een vest met voering) kan scannen en kledingstukken in een donkere kleur vaak fout worden gelezen. “Alles wat uit verschillende materialen bestaat, is problematisch,” erkent Mauritz Vandeputte, de ingenieur die bij Valvan verantwoordelijk is voor het Fibersort-project. Kleding gemaakt uit één enkele vezel of met één dominante vezel (83%) levert het beste resultaat op.  

Van de stroom van kleding uit één materiaal die Fibersort te verwerken krijgt, kan hij er momenteel 40% correct identificeren, 20% wordt herkend maar stemt niet met een van de sorteercategorieën overeen en 40% wordt niet herkend. “Misschien heeft dat te maken met vocht, vuil of stof,” verklaart Gaétane Decloedt, commercieel directeur bij Valvan. De onderneming zou dit percentage “niet-herkend” tot 20% willen terugbrengen. Verder wil ze de mogelijkheid toevoegen om stukken per kleur en per textuur te sorteren (gebreid of geweven).  

Het consortium dat aan de oorsprong ligt van Fibersort, wilde het sorteren van afgedankte kleding automatiseren om de waarde van niet-herverkoopbare stukken uit één materiaal te doen stijgen. Dat is goed voor ongeveer 25% van gebruikte kleding die wordt geleverd bij Wieland Textiles, een van de initiatiefnemers van het Fibersort-project. Dit aandeel zou moeten stijgen, beklemtoont directeur Hans Bon, want “de ingezamelde volumes stijgen en de kwaliteit ervan daalt.” Toch blijft hij optimistisch en hij liet een platform installeren dat op termijn 45 sorteerbakken zou kunnen bedienen.


Het door Interreg Noordwest-Europa gefinancierde project Fibersort brengt partners uit de volledige waardeketen samen: inzamelaar Reshare (Leger des Heils), sorteerder Wieland Textiles en machinefabrikant Valvan Baling Systems, maar ook uitrafelaar Procotex, het project waarbij katoen en polyester chemisch worden gescheiden, Worn Again, en Circle Economy, een coöperatieve vereniging die zich toelegt op de ontwikkeling van de kringloopeconomie. http://www.nweurope.eu/project...