ESG, rechtdraads respect voor het milieu

09 april 2018

European Spinning Group wijdt zich aan recyclage en kringloopeconomie en opteert in dat verband voor creativiteit en superieure kwaliteit. Een uitdaging die de familiegroep aangaat dankzij een uiterst geavanceerd productieapparaat.

Symaco  Db 0869 C

European Spinning Group (ESG), dat in 1920 werd opgericht en oorspronkelijk linnen kweekte en verhandelde, is een van de grote gespecialiseerde open-end-garenfabrikanten in Europa. De onderneming bestaat uit twee eenheden, gevestigd in Spiere-Helkijn, Vlaanderen; hier werken een honderdtal personen, 70 daarvan in de productie. Spinnerij AVS legt zich toe op specialiteiten, in de massa geverfde, technische en gerecycleerde garens, terwijl Sigma katoengarens en mengelingen produceert voor de volumemarkten.

AVS begon in 2016 met de integratie van textiel na gebruik, na een offerteaanvraag voor badhanddoeken. Deze eerste ervaring was de aanzet voor een “Green”-gamma, met garens van gerecycleerd katoen afkomstig van gedragen kleding, met name van jeans, katoen of polyester van plastic flessen. De onderneming bevoorrecht de eerste groep, omdat ze beseft dat het op milieuvlak wenselijk is om afzetgebieden te vinden voor in Europa ingezamelde kledingstukken. Wat nieuw is in het groene gamma van ESG, zijn de Refibra®-garens, lyocell-vezels die worden geregenereerd van resten van katoenstoffen en ontwikkeld werden door de Oostenrijkse groep Lenzing.

Dankzij de inspanningen die de groep inzake kwaliteit en creativiteit heeft geleverd, konden de betere merken worden aangetrokken. Van garens van gerecycleerd denim (met 50% gerecycleerd katoen) worden onder andere badhanddoeken gemaakt door huishoudlinnenfabrikant Clarysse, en HNST, het label van de Antwerpse modeontwerper Tom Duhoux, maakt er jeans van. “Textielrecyclage impliceert maar al te vaak downcycling, het is een uitdaging om van afval een geüpcycled product te vervaardigen,” beklemtoont Julie Lietaer, directeur strategie en aankopen en derde generatie aan het hoofd van het bedrijf.  

Technicolor-recyclage  

Een van de grote troeven van de garenfabrikant ligt in zijn vakkennis op het vlak van in de massa geverfde garens, die in een verrassend groot kleurenpalet worden aangeboden. Met een basisgamma van 50 tinten kan ESG meer dan 18.000 nuances creëren. Het subtiel gevlamde aspect van deze garens is ideaal voor het gebruik van gerecycleerde grondstof, aangezien het systeem uitermate moduleerbaar is (en zuinig in het gebruik van water en energie). “Met ons fabricageproces kunnen we kleuren realiseren die volgens de klassieke, chemische verfprocedures niet haalbaar zijn,” verklaart Julie Lietaer.

Met zijn beleid voor duurzame ontwikkeling wil ESG in zijn aanbod het aandeel van gerecycleerd materiaal na gebruik vergroten. De nu nog bescheiden verkoop van garens uit het Green-assortiment evolueert positief, beaamt ze. De garenfabrikant rekent op de creativiteit van zijn aanbod om weigerachtige merken ertoe aan te zetten om de meerkosten voor gerecycleerde producten te betalen. Omdat zijn assemblagemethode voor in de massa geverfde garens zoveel mogelijkheden biedt, zijn er ook bijna eindeloos veel opties.

http://www.esg-group.eu/