DESIGNpoint : nuttige toepassing van afval in de buurt

15 maart 2018

Sinds 2009 buigt de ecodesignstudio zich over de nuttige toepassing van afval, ofwel door recyclage, ofwel via verantwoorde economische kringloop.

Dp CDp2 CDp3 CDp4 C

De structuur van DESIGNpoint is elementair: een in Luik (België) gevestigde vereniging, een netwerk van partnerondernemingen en twee oprichters – Patrick Vanderstraeten en Jean-Luc Théate – gewapend met een fikse dosis ervaring in industrieel design. De ambitie? De nuttige toepassing van industrieel afval systematiseren door het opnieuw te gebruiken. Volgens de oprichters zijn schroot en industrieoverschotten goed voor 49% van het afval in België.

Versleten reclamezeildoeken van polyester vormen het eerste materiaal dat hun belangstelling krijgt en waarvan ze een aanzienlijke voorraad opsporen. “Dit microgeperforeerde textiel is bijzonder sterk, wordt doorgaans maar kortstondig gebruikt en vaak na gebruik vernietigd,” verklaart Jean-Luc Théate. “En dit materiaal wordt in België niet gerecycleerd.”

De eerste producten die DESIGNpoint ontwikkelde, waren zetels waarin deze zeildoeken als draagstructuur geïntegreerd werden. “Dankzij dit project konden we meer dan 20.000 m² Mesh-zeildoek nuttig gebruiken.” Volgens de ontwerper bespaarde de onderneming die de opdracht gaf, 25.000 € door geen nieuw textiel te kopen.

Andere bestellingen brachten DESIGNpoint ertoe om zijn gamma uit te breiden met kleine koffers en tassen en voorzieningen voor evenementen: fietstassen voor de Europese Commissie, hoesjes voor Ikea, gemaakt van versleten zeildoek van de keten zelf, wc-hokjes voor evenementen, etuis, portemonnees, ... Naar het voorbeeld van de buiktassen die voor het collectief van milieubewuste sportbeoefenaars Can Guru werden ontwikkeld, kan het gebruik van gerecycleerd materiaal worden aangevuld met hergebruikte (veiligheidsgordels) of aangekochte accessoires.  

Verregaand partnership  

Deze samenwerkingen illustreren hoe een aanpak exclusief gebaseerd kan zijn op B2B-ontwikkelingen. “Rechtstreeks de consument aanspreken zou tegen onze doelstelling – nuttige toepassing in de buurt – ingaan,” beklemtoont Jean-Luc Théate. “Onze organisatie kan doeltreffender inspelen op bestekken van opdrachtgevers en de ateliers waarmee we samenwerken verplichten ons om series te produceren.”

Op deze nichemarkt is de bevoorrading van bruikbaar materiaal dat in goede staat is, altijd een uitdaging. “Ondernemingen zijn vaak zo intensief met hun eigen activiteit bezig dat ze geen tijd hebben om hun afval te beschouwen als mogelijke bron voor hergebruik door anderen. In onze filières moet voor ons selectiever gesorteerd worden, wat voor bedrijven momenteel nog niet als rendabel wordt beschouwd,” legt hij uit.  

Een platform met een inventaris van reserves van herbruikbaar materiaal – zoals het platform dat in het kader van het Retex-project in de maak is – zou het voor ons uiteraard een stuk makkelijker maken om duurzame kweekvijvers te identificeren, op voorwaarde dat de industriëlen hun herbruik­bare materiaal zichtbaar maken. Op dat vlak is de visie van de designer het meest veeleisend: “Enkele muisklikken volstaan niet om te weten over welk materiaal het gaat. Een goede designer of een goede ideeënman kent niet noodzakelijk alle eigenschappen van een materiaal. Het zou goed zijn om bovendien te beschikken over een beeldendatabank waarin ook gebruiksvoorbeelden en concrete gevallen zitten.”

http://www.design-point.be/web...