Workshops RETEX : Vers la constitution de chaînes de valeurs

18 oktober 2018

In het kader van het Europese RETEX-project werden op 19 september in Doornik en op 2 oktober in de kantoren van Fedustria in Gent twee workshops georganiseerd.

P1030708Img 20180919 141220P1030716Dsc 0012Dsc 0019

Het doel van dit project, waaraan de regio Hauts-de-France, Wallonië en Vlaanderen meewerken, is om de circulaire economie in de textielsector van de Euregio verder te ontwikkelen. De bedoeling is eigenlijk om de textielsector steeds meer in een gesloten kringloop te laten werken en gerecycleerde grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken, ongeacht of die nu afkomstig zijn van productieafval of afval na consumptie. Die ambitie houdt niet alleen enkele technische uitdagingen in, maar legt ook eisen op in verband met de winstgevendheid van de te identificeren sectoren.

Tijdens de workshops werd een overzicht gegeven van de aard en de hoeveelheid nuttige materialen: in het kader van onze enquête werden bij de ruim dertig bevraagde textielbedrijven maar liefst 55.000 ton grondstoffen en meer dan 6.500 ton textielproductieafval aangegeven.

Deze workshops waren bovendien een uitgelezen kans voor het RETEX-team om de resultaten toe te lichten van de rafelexperimenten op verschillende soorten textielafval bij Laroche en van de spin- en weefproeven met deze materialen die bij Utexbel werden uitgevoerd. De proeven, die op industriële schaal konden worden uitgevoerd, bleken zeer veelbelovend.

Tot slot werden de bedrijven uitgenodigd om een aantal werkgroepen op te richten om ecologisch ontworpen artikelen waarin gerecycleerde grondstoffen zijn verwerkt op proefschaal te ontwikkelen. Op die manier komen we een stap dichter bij het creëren van een echte waardeketen (afval, proeven, tests voor marktintroductie enz.).

Voor meer informatie en om aan te sluiten bij het RETEX-project kunt u contact opnemen met guy.demuelenaere@fedustria.be, tel. 02 528 58 34 of katja.devos@fedustria.be, tel. 02 528 58 43