Wecosta bedenkt bouwproducten op basis van gerecycleerd textiel

29 januari 2020

Wecosta, toeleverancier van de automobielindustrie, creëerde eHHo, een merk van vernieuwende akoestische oplossingen voor de bouw, gebaseerd op het hergebruik van afgedankt textiel. Na een eerste, succesvol, project – Silencio – wijdde de onderneming zich in maart aan het Qwiet-project.

Wecosta Ehho Img 2448Wecosta Ehho Silencieux 125V2

De in Roubaix gevestigde industriële onderneming Wecosta vervaardigt voor de automobielindustrie producten die werden ontworpen om de geluidsemissie te beperken. Enkele jaren geleden wenste ze haar knowhow over te hevelen naar de bouwsector, met de oprichting van een specifieke afdeling en de creatie van een eigen merk eHHo, waarvoor in het lastenboek ook textielrecyclage is opgenomen.

In 2016 startte eHHo een eerste project, dat van de concurrentieclusters Up-Tex (ondertussen EuraMaterials) en Team 2 een label kreeg en ook door Eco-TLC wordt gesteund. Het project kreeg de naam Silencio en gaat over de uitwerking en vervaardiging van geluiddempers voor GMV (gecontroleerde mechanische ventilatie), die momenteel gecommercialiseerd worden. De vezels van kleding, huishoudlinnen en schoenen worden geleverd door Le Relais en uitrafelaar Minot Recyclage Textile. “Een van de grote moeilijkheden is dat de producten technisch constant moeten zijn, terwijl we net aan de bron van de productie worden geconfronteerd met een grote variëteit van heterogene vezels,” verklaart Hughes Brouté, productverantwoordelijke bij Wecosta.

In maart 2019 ging eHHo een nieuwe uitdaging aan met het project Qwiet, dat eveneens een label kreeg van EuraMaterials en Team 2 en gefinancierd wordt door Eco-TLC. In dit geval gaat het om de ontwikkelingen vervaardiging van mobiele panelen en scheidingswanden om het akoestische comfort van lokalen te verbeteren, o.a. in voor het publiek toegankelijke gebouwen. Voor dit project wordt eHHo door twee partners bijgestaan: CREPIM (laboratorium dat op Europees niveau een hoofdrol speelt en de brandveiligheidsprestaties van materialen en assemblages garandeert en valideert) en Les Acrobates (designerscollectief gevestigd in Tourcoing).

eHHo had al heel wat geleerd van Silencio, maar voor Qwiet ligt de lat nog een stuk hoger. De uit verschillende lagen bestaande producten moeten immers niet alleen akoestisch uitstekend presteren, ze moeten ook voldoen aan een zeer hoge standaard inzake brandwerendheid (Bs2do), zodat ze in openbare gebouwen kunnen worden gebruikt zonder dat brandwerende middelen moeten worden aangewend. Andere vereiste: er moeten kleuren worden geproduceerd om in te spelen op de vraag, maar uitgaande van gebruikt textiel. Bovendien moeten de panelen en scheidingswanden ook licht en gemakkelijk te hanteren zijn en zo weinig mogelijk materiaal bevatten (om zo onbrandbaar mogelijk te zijn). Wecosta demonstreerde zijn knowhow reeds in 2018, toen het in de luchthaven van Rijsel akoestische panelen (van niet-gerecycleerde vezels) installeerde. Na verschillende tests zal het niet lang meer duren voor het materiaal van de Qwiet-panelen wordt gevalideerd. Wecosta is momenteel met experimenten bezig en tast de markt af. Na afloop van het project, in maart 2021, zal de onderneming beslissen of de producten al dan niet worden gelanceerd.

https://www.ehho.eu/about/