Resortecs: draad ontworpen voor de kringloopeconomie

14 januari 2019

Deze draad, die door een Belgische start-up werd ontworpen, lost bij een bepaalde, geprogrammeerde temperatuur op; daardoor zou hij wel eens dé oplossing kunnen zijn voor een van de struikelblokken bij het verwijderen van harde elementen van afgedankte kleding.

Resortecs Lab TestsI3 A9788Resortecs Stitching Threads

Het is een eenvoudig en tegelijkertijd vernuftig idee: je steekt afgedankte kleding en meubelen op het einde van hun leven in een oven en recupereert de stukken stof nadat de garens opgelost zijn. De Resortecs-draad, die door Cédric Vanhoeck et Vanessa Counaert werd bedacht, biedt een oplossing voor een van de beperkingen inzake recyclage van afgedankte kleding, nl. het verwijderen van niet-textielelementen (knopen, ritssluitingen).

Resortecs, laureaat van de Global Change Awards 2018 die door H&M wordt gefinancierd, won 150.000 € aan fondsen om het onderzoek verder te zetten. De vier garens van verschillende samenstelling (polyamide, polyolefine, enz.) die werden ontwikkeld, hebben een smeltpunt gaande van 70 tot 200°C en zijn geschikt voor verschillende soorten stoffen, van wol tot katoen. Momenteel zijn, in een proefstadium, tests aan de gang met matrassen, zetels en kleding.

https://resortecs.com/

Foto's: © GCA-H&M Foundation