Rapport over textiel in de kringloopeconomie van de Europese Unie

28 mei 2020

Het Europees Milieuagentschap (EMA) stelde een rapport op over de textiel- en kledingsector, die in het Europese beleid aangaande de ontwikkeling van de kringloopeconomie als een prioritaire productcategorie wordt beschouwd.

Eea Textile Sc1Eea Textile Sc2

Dit EU-agentschap moet betrouwbare en onafhankelijke informatie over het milieu verstrekken, en publiceerde eind 2019 een rapport over de Europese textiel- en kledingindustrie. Het rapport bevat de marktgegevens en -context en oordeelt dat in de EU jaarlijks 7,4 kg textiel per persoon wordt geproduceerd en dat in 2017 26 kg werd verbruikt.

Verder evalueert het rapport de (sociale, klimaat- en milieu-)impact en de huidige efficiëntie van het verbruik van grondstoffen. De inzet van grondstoffen voor textieltoepassingen in Europa bijvoorbeeld bedraagt 1321 kg per persoon (waarvan 15% made in Europe). Het rapport beklemtoont het belang van de economische modellen, de reglementeringen, de opleidingen en de praktijkwijzigingen die geïmplementeerd moeten worden om de grondstoffen te behouden en een textielkringloopeconomie in te voeren.

De studie kan hier gedownload worden.

Textiles in Europe's circular economy, November 19, 2019