Wat gebeurt er met niet-herbruikbaar textiel? Een verhelderende kaart!

25 september 2018

De identificatie en karakterisering van textielrecyclingoplossingen is een belangrijke stap in het begrijpen van de uitdagingen van gesloten of open recyclage. Een eerste mapping uitgevoerd door Eco TLC, onze partner in het kader van RETEX, illustreert de verschillende technische stappen die nodig zijn om een niet-herbruikbaar kledingstuk in een nieuw product te transformeren

CARTOGRAFIE (klik om te bekijken- in UK)

Vandaag dag worden verschillende van deze producten met gerecycleerde materialen op de markt gebracht na een gecontroleerd industrialisatieproces; andere bevinden zich nog in de experimentele fase.

Daarnaast omvat deze mapping ook R&D-projecten op het gebied van textiel, ondersteund door Eco TLC, waaronder RETEX, alsook een selectie van interessante onderzoeksprojecten over textielrecyclage.

Deze tool laat toe de diversiteit en de transversaliteit van de betrokken sectoren te visualiseren wanneer we het hebben over de circulaire economie van gebruikt textiel en het nog steeds onderbenutte potentieel van bepaalde oplossingen. Het legt ook de nadruk op processen waarvoor onderzoeksinvesteringen zouden moeten worden gedaan en die Eco TLC zou kunnen medefinancieren, met name door middel van haar oproep tot het indienen van R&D-projecten (http://www.ecotlc.fr/page-263-appel-a-projets-annuel.html).

Eco TLC is de Franse eco-organisatie die zich inzet voor de bevordering van de circulaire economie van Textielkleding, Huishoudlinnen en Schoeisel (TLC) - Voor meer informatie over Eco TLC: http://www.ecotlc.fr