Le Green Griot, een afvalvrije onderneming

04 juli 2018

Picknickdekens, boodschappentassen en andere draagbare en milieubewuste accessoires van de start-up uit het departement Nord, danken hun bestaan aan een netwerk van partners die zich bevinden binnen een perimeter van 300 km rondom Villeneuve-d'Ascq, waar Le Green Griot in 2017 werd opgericht.

Le Green Griot 5CLe Green Griot 4CLe Green Griot 7C

Hélène en Grégoire Maurice, de oprichters van deze jonge onderneming, hebben hun hersenen gepijnigd om het traditionele, lineaire model te herwerken ten voordele van een solidair en lokaal kringloopproces. De stoffen zijn afkomstig van niet-conforme voorraden, zoals Nederlandse wax, die de producten een vleugje kleur en exotisme geven, want ze werden immers ontworpen om "mooi en nuttig" te zijn, verklaart Grégoire Maurice. Twee confectieateliers die worden beheerd door verenigingen die mensen met een handicap tewerkstellen en steunen, vervaardigen de producten.

Het design van de producten is heel eenvoudig en "levert weinig afval op", beklemtoont de medeoprichter, en bovendien hebben ze een garantie van vijf jaar en worden ze op het einde van hun levensduur door Le Green Griot teruggenomen. De uiteindelijke bedoeling is immers ... recycleren. Om ontwikkeling en onderzoek te financieren kon met een Ulule-campagne meer dan 6000 € ingezameld worden dankzij 102 bijdrageleveraars.

www.legreengriot.com