Inzamelen, sorteren, recycleren: bezoek aan het centrum Le Relais, in Bruay-la-Buissière.

14 september 2018

Het grootste van de 32 inzamel- en sorteercentra van het netwerk Le Relais opende zijn deuren voor de Retex-teams.

P1000460

De site van Bruay-la-Buissière (Hauts-de-France), een belangrijke schakel in het netwerk Le Relais-Emmaüs, is een van de historische sites van de Franse leider op het vlak van de inzameling van kleding, schoenen en huishoudlinnen.

In dertig jaar tijd heeft Le Relais een unieke waardeketen opgebouwd met daarin alle mogelijkheden inzake de recyclage van gebruikt textiel. De solidaire en sociale organisatie neemt 68 % van de textielcollectie in Frankrijk op zich.

Op de site zijn 450 mensen tewerkgesteld en wordt dagelijks 50 ton gesorteerd, voor een totaal van 11000 ton per jaar. Dit titanenwerk gebeurt in stappen en er worden loten samengesteld voor elk type van valorisatie: hergebruik (61 %), recyclage tot doek (10 %) of tot “grondstof” (26 %), waarvan een deel wordt gebruikt om het isolatiemateriaal Métisse te maken, of energieterugwinning (3 %).

Vorderingen en challenges

P1000473 P1000476 P1000478

Het percentage ingezamelde kleding dat opnieuw wordt gebruikt, is hoog, maar er zijn nog mogelijkheden te over om het sorteerproces te optimaliseren. De inzameling zelf varieert ook in de loop van het jaar, met een forse stijging van juni tot september, het ogenblik waarop de Fransen de tijd nemen om hun kleerkasten eens onder handen te nemen, en een kalmere periode van oktober tot maart, aldus Sébastien Lepillier, verantwoordelijke voor de sorteerafdeling. Dat in de zomer grote hoeveelheden binnenkomen, maakt het niet makkelijk om de teams te beheren. Aan dat onderwerp werkt Eco-TLC, de instelling die de ecobijdragen int van de aanbieders van textiel, huishoudlinnen en schoenen.

Wat het sorteren per stof betreft – in de zogenaamde “TRO”-bakken voor tricot – worden loten met meerwaarde bekomen dankzij het werk van geschoolde arbeiders. Sébastien Lepillier legt uit dat meer dan 50 % van de te sorteren stukken van een niet-nader bepaalde samenstelling is, omdat het etiket met de samenstelling ontbreekt, onleesbaar is geworden of fout is. De werknemers moeten een stof dan identificeren door eraan te voelen, wat een heuse expertise vereist.

Een andere challenge is het aantal tricot kledingstukken met een gemengde samenstelling. Een kledingstuk wordt maar in de TRO-bakken gegooid om gerecycleerd te worden, als het een grote meerderheid van een bepaalde vezel bevat. De tolerantiedrempels bedragen 75 % voor wol en katoen en 70 % voor één bepaalde synthetische vezel. Gezocht: designers die willen meewerken aan de kringloopeconomie.

Het sorteren van stoffen zou voor het euregionale programma Retex wel eens het grootste potentieel kunnen hebben. Voor het team dat de site van Bruay-la-Buissière bezocht, zouden deze loten recyclagefilières kunnen bevoorraden voor de sectoren kleding, non-woven en kunststoffenverwerking.

http://www.lerelais.org/