RETEX workshop op 13 oktober succesvol!

18 oktober 2017

Ongeveer zestig professionals uit Wallonië, Vlaanderen en Frankrijk kwamen op 13 oktober bijeen om een bezoek te brengen aan het CETI-IFTH-platform en het C.E.N.T., unieke technologische centra.

In oktober 2012 werd in Tourcoing, het CETI-technologieplatform voor onderzoek en innovatie van textielmaterialen, in gebruik genomen. Het is een plaats waar een nieuw aanbod aan textielproducten wordt ontworpen, getest en ontwikkeld. Of het nu gaat om innovatief vezelontwerp, textielstructuurontwerp voor non-wovens, spinnen, weven of coaten, het CETI - IFTH platform beschikt over indrukwekkende apparatuur. Deze kunnen met name worden gebruikt voor de recyclingdoelstellingen en de noodzakelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Het European Non-Woven Center is een proeflaboratorium dat in 2005 is opgericht voor non-woven weefsels, en de voorbereiding van eindelevensduurmaterialen. Het platform beschikt over: snij- en slijpgereedschappen (defibreren van textielmaterialen), technologieën voor de vorming van vezelvliezen door kaarden (paralleliseren van vezels), pneumatische topping (vezelmatten) of airlaid techniek (korte vezelvlies) en technologieën voor de consolidatie van deze sluiers: thermisch (vezelsmelten) en naaldwerk (mixen van vezels door naalden).

De ochtend had het grote voordeel dat veel actoren die betrokken zijn bij de recuperatie, de sortering, het hergebruik en de recyclage van gebruikt textiel samengebracht werden, evenals hun vertegenwoordigers zoals Ressources of Coberec. Na een presentatie van het RETEX-project en een overzicht van de huidige technische mogelijkheden voor recycling, konden deze hoofdrolspelers in de sector de uitdagingen voor hun werkterrein presenteren. Dit was ook het geval voor EcoTlc, de Franse eco-organisatie voor textiel, linnen en schoeisel, die de inzameling en de recyclage ervan stimuleert, met name door innovatie.

Na deze verschillende presentaties kregen een tiental professionals, voornamelijk uit de industrie, de kans om hun niet-gevaloriseerde afvalstromen te presenteren, hun voorstellen voor oplossingen voor bepaalde stromen, hun ontwikkelingsprojecten,... Talrijke voorbeelden van potentiële grondstoffen en voorbeelden van producten werden bij deze gelegenheid tentoongesteld.

Deze dag was een zeer mooie voorbode voor het volgende RETEX-evenement dat op 9 november zal plaatsvinden.

Dsc06463Dsc06499Dsc06490Dsc06480