Utexbel: een duidelijke wil om de cirkel rond te maken

04 februari 2019

Utexbel, een familiebedrijf in Ronse, buigt zich samen met Retex over de ontwikkeling van een geheel van industriële activiteiten i.v.m. de recyclage van afgedankte kleding. Momenteel worden tests uitgevoerd en die zijn veelbelovend.

Utexbel 04 Frx Uitrekbank 01Utexbel 18 2De Visite 01Utexbel 09 Fru Open End 01

Als verticaal geïntegreerde onderneming - van vezel tot weefsel - is Utexbel gespecialiseerd in technisch textiel en textiel voor beroepsmatig gebruik. Overheidsopdrachten en werkkleding zijn goed voor respectievelijk 40% en 45% van de omzet; de rest is verdeeld over de modemarkten en technisch textiel dat geen kleding is. Jaarlijks verlaten 8000 ton garens en 13 miljoen meter stof de fabrieken, gevestigd in België, Frankrijk en Marokko - samen goed voor 900 werknemers.                                                                                             

Utexbel werkt momenteel mee aan een project voor de recyclage van afgedankte kleding dat door Retex werd gelanceerd, samen met Centexbel en Laroche, fabrikant van recyclagemachines voor de textielsector (zie artikel XX + link). "Dit is een sleutelproject, want het moet ervoor zorgen dat het proces vanuit industrieel standpunt wordt gevalideerd," beklemtoont Jean-Luc Derycke, directeur Duurzame ontwikkeling bij Utexbel. Om tegenwoordig aan hoge snelheid te kunnen spinnen moeten alle harde elementen worden verwijderd, wat door de tests gevalideerd moet worden. De vezels afkomstig van gebruikte kleding moeten overigens relatief droog zijn en wekken statische elektriciteit op. Utexbel compenseert dit nadeel door vezelachtig afval van zijn eigen spinnerijen toe te voegen. "Deze vezels zijn niet gewassen en beschikken dus nog over hun avivage, een smeermiddel dat bij het spinnen wordt gebruikt. Hiermee kan de kwaliteit van gerecycleerd garen verbeterd worden," legt hij uit.

Truukjes bij de vervaardiging

De industrieel legt al zijn vakkennis in de weegschaal om een kwaliteitsvolle, gerecycleerde stof te bekomen. "Contaminatiebronnen" zoals kleurvariaties - bv. de zwarte boorden van de afgedankte ziekenhuiskleding waarmee momenteel wordt getest - worden tenietgedaan tijdens het wevendoor de keuze van binding en bij de kleuring. "Tot nog toe zouden deze vezels tot laagwaardig non-woven worden gerecycleerd," verklaart Jean-Luc Derycke.

Uit de tests met kleding van polyester en/of katoen bleek overigens dat de verhouding katoen fors daalt na het verwijderen van de harde elementen en na het uitrafelen. Een kledingstuk van 65% polyester/35% katoen wordt 90%/10% ten voordele van het polyester. "De synthetische vezel is beter bestand tegen deze behandelingen," stelt Jean-Luc Derycke vast. We mogen echter onze uiteindelijke doelstelling niet uit het oog verliezen, nl. deze kleding recycleren tot nieuwe werkkleding." Stof met een hoog polyestergehalte zou wel eens minder aangenaam kunnen zijn bij het dragen 

Utexbel wil voor zijn eigen weefeenheden gerecycleerd garen produceren en zo zijn gebruikelijke klanten van stoffen voorzien. Binnen deze markten is er immers "een grote vraag naar gerecycleerd garen," bevestigt Verkoopsdirecteur Johan Dewulf. 

Foto : © Utexbel