Kleding mechanisch recycleren: resultaten van de eerste tests

04 februari 2019

Verslag van de eerste tests i.v.m. het recycleren van industriële volumes van afgedankte kleding - een Retex-project, met de medewerking van Centexbel, Laroche en Utexbel.

Dsc 0011Dsc 0008

In 2018 kon het mechanisch recycleren van afgedankte kleding worden getest aan de hand van nagenoeg industriële hoeveelheden. De drie geteste loten wogen tussen 120 en 400 kg.

"De bedoeling was om verschillende parameters van het recyclageproces te testen," verklaarde Pierre Van Trimpont van CENTEXBEL, partner van Retex. Uit een eerste analyse van de vezels die uit de loten werden gehaald, bleek dat de kwaliteit van de draden sterk verschilt, net zoals die van de afgedankte kleding.

In het eerste lot zat kleding van verschillende samenstelling (polyester en/of katoen) mét knopen, ritssluitingen en andere "harde elementen". Nadat de stukken versneden waren, ging het lot door een Exel-opener om de harde zaken te verwijderen, waarna het op een Cadette werd uitgerafeld. Deze verrichtingen werden uitgevoerd bij Laroche, die deze machines vervaardigt.

Het tweede, meer homogene, lot bestond uit uniformen van ziekenhuismedewerkers; de uniformen waren van katoen/polyester en hadden een lichte, effen kleur, met aan de kraag en de manchetten een zwart boordje. Ook hadden ze knopen en ritssluitingen. Van deze stukken werden eerst de harde elementen verwijderd, dan werden ze uitgerafeld (Exel + Cadette).

De derde test werd uitgevoerd met vooraf gesorteerde kleding van 100% katoen en zonder harde elementen. Dit lot ging dan ook alleen door een Cadette-uitrafelmachine, ook bij Laroche.

Eerste conclusies

Na afloop van deze kernétappes van een mechanisch recyclageproces werden de vezels gemeten en werd het mengsel geïdentificeerd. Daaruit blijkt voor de eerste twee loten dat, door het mechanisch verwijderen van hardeelementen met een Exel-machine, het materiaal erg verslechtert en de vezels zeer kort zijn. "Het zou beter zijn om deze fase te vermijden, omdat ze geen kwaliteitsgaren oplevert, wat betekent dat harde elementen verwijderd moeten worden voor het spinnen," merkt Pierre Van Trimpont op.

Tweede vaststelling is dat kleding van gewatteerd tricot een minder goede kwaliteit oplevert, omdat de vezels daarvan tijdens de vervaardiging van de stof al beschadigd werden. Ook hier wordt door de testverantwoordelijken aanbevolen om van de te behandelen loten elk stuk te verwijderen dat vervaardigd is uit opgeruwde, geborstelde of met molton gevoerde stof of uit fluweel.

Met de vezels van het derde lot kon Utexbel garen van goede kwaliteit vervaardigen door er een deel vezels aan toe te voegen die voor het eerst worden gebruikt. "Dat bevestigt hoe belangrijk het is om eerst te sorteren, willen we langere vezels bekomen, die garen van beter kwaliteit kunnen opleveren," stelt Daniël Verstraete van Centexbel vast. De kwaliteit van het lot heeft immers een grote invloed op de kwaliteit van het gerecycleerde materiaal. 

Foto : © Retex