Jeans in Le Métisse: de cyclus is rond

15 maart 2018

Europees leider op het vlak van isolatie van gerecycleerd katoen, Le Relais Métisse, recycleert gebruikte kleding tot thermisch en akoestisch isolatiemateriaal. Die uitdaging is de voorbije tien jaar meer dan economisch haalbaar gebleken.

Le Relais 2Le Relais 006 CLe Relais 020 CLe Relais 010 CLe Relais 012 C

Een heus succesverhaal als het gaat over kringloopeconomie toegepast op textiel, want Métisse maakt van gebruikte katoenen kleding isolatiemateriaal voor de bouw. Het is de resultante van het onderzoek dat Le Relais, de voornaamste inzamelaar en sorteerder van kleding in Frankrijk, heeft gevoerd.

In de fabriek, die sinds 2012 in het Noord-Franse Billy-Berclau is gevestigd, werken een vijftiental werknemers aan de grotendeels geautomatiseerde en polyvalente fabricagelijn. Ze heeft een productiecapaciteit van 3000 ton isolatiemateriaal per jaar, maar kan ook linnen, wol en hennep verwerken.

Nog vóór de grondstof bij Métisse aankomt, heeft deze enkele transformaties ondergaan. De eerste fase wordt gerealiseerd door Le Relais, waar de teams uit de ingezamelde hoop gebruikt textiel kleren van denim en katoenfluweel halen die niet meer opnieuw verkocht kunnen worden. Zorgvuldig sorteren is uiterst belangrijk wil men isolatiemateriaal van kwaliteit bekomen, wat betekent dat elk product dat elasthaan bevat, zonder meer moet worden verwijderd. Vervolgens worden de kleren in pakken naar Minot Recyclage Textile gestuurd, waar ze worden versneden, verscheurd en gekapt. Hun traject eindigt bij Métisse, enkele honderden meters verder.

Geoptimaliseerd proces

Jeans doorloopt enkele stappen om dan als isolatiemateriaal herboren te worden. Een eerste machine opent de vezels en maakt vezelvlokken van polyester, in een verhouding van 85% gerecycleerd katoen voor 15% polyester – standaard van het Métisse-label. Het lage smeltpunt van de synthetische vezel dient als thermisch bindmiddel.

Dan volgen nog enkele processtappen: de met lucht getransporteerde vezels worden vermengd en vervolgens gericht om tenslotte omgevormd te worden tot een non woven welke gefixeerd wordt in een oven. Doordat het eindproduct veel " gevangen" lucht bevat fungeert het als een uitstekend isolatiemateriaal.

“Het zwelvermogen geeft het isolatiemateriaal zijn eigenschappen, want lucht isoleert het best,” verklaart Stéphane Bailly, commercieel-technisch verantwoordelijke en aanspreekpunt van de site.

Uiteindelijk realiseert Métisse de vereiste prestaties op het vlak van thermische en akoestische isolatie, mét brandbestendige en kiemdodende eigenschappen, en dat alles is 50 jaar gewaarborgd. “Door de katoensamenstelling kan het vocht goed beheerd worden,” voegt de verantwoordelijke nog toe.

Met een verkoop die al sinds zes jaar jaarlijks met 30% stijgt, heeft Métisse duidelijk zijn markt gevonden. Dit ecologische isolatiemateriaal is onder meer een referentie bij Castorama. “De vraag naar isolatiemateriaal van biologische herkomst stijgt voortdurend en de wetten staan aan onze kant,” beklemtoont Stéphane Bailly.

In deze gunstige context ontbreekt het niet aan projecten. Er wordt overwogen om een tweede shift in te voeren om de productie in vijf jaar tijd te verhogen. Op langere termijn zou er in het zuiden van Frankrijk ook een fabriek moeten komen.

http://www.isolantmetisse.com/